Informatie voor leden

Ouderinfo

Wat is Scouting?

Scouting is niet zomaar een vrijetijdsbesteding. Scouting is een vorm van methodisch jeugd- en jongerenwerk. 

Kenmerken van de Scoutingmethodiek zijn:

 • Door de leden in te delen in leeftijdsgroep (‘speltakken’) sluiten onze activiteiten aan bij de belevingswereld van de jeugd. Wij werken leeftijdsgebonden en houden rekening met het leeftijdseigene (motorisch, didactisch, cognitief) van de leden.
 • Meedoen is belangrijker dan winnen. En afwisseling staat daarbij hoog in ons vaandel. Er is in ons programma ruimte voor acht activiteitengebieden.
 • Er is samenhang met de andere leeftijdsgroepen. Door deze doorlopende leerlijn neemt de zelfstandigheid van de Scouts spelenderwijs toe.

Lees hier meer over de methodische opbouw van Scouting.

Hoe wordt lidmaatschap een succes?

Verwachting

Bij Scouting gaan leren en ontwikkeling hand in hand met plezier. Verwacht dus niet dat Scouting een hobby is die áltijd enorm plezierig is. Soms kan er niet geleerd worden zonder door de spreekwoordelijke zure appel heen te bijten. Dus de tent ruimen de scouts bijvoorbeeld samen op en als iemand niet helpt wordt hij of zij daar op aangesproken. Dit vraagt om een andere aanpak en mindset dan bijvoorbeeld een sport of het kindervakantiewerk. Natuurlijk doen we allemaal ons best om het gezellig en leuk met elkaar te hebben!

Materialen

Investeer in goede materialen. Op kamp gaan met een rolkoffer is geen pretje en op een luchtbed slapen kan echt heel koud zijn. Schaf liever degelijke materialen aan en trek oude maar stevige kleding aan die vies mag worden. Zie het kopje slapen in tenten voor een bagagelijst.

Onderdompelen

Scouting is een wereld op zichzelf met een eigen taal, gebruiken en activiteiten. Het plezier van de wekelijkse opkomsten wordt vergroot als een Scout zich hier meer bewust van is. Hij of zij is lid van een wereldwijde organisatie die al meer dan honderd jaar bestaat. Elk kwartaal verstuurt Scouting Nederland het Scouting Magazine naar alle leden en op internet zijn sites van andere scoutinggroepen te bezoeken. Suggestie voor een verjaardagscadeautje: de Scoutsgids (vanaf de scoutsleeftijd)

Goed om te weten als ouder

 • Het is belangrijk dat wij op de hoogte zijn van bijzonderheden van uw zoon/dochter. Denk aan gezondheidsinformatie, karaktereigenschappen enzovoort. Wij willen graag goed kunnen handelen in geval van nood en juist reageren op bijzonder gedrag. Houd ons daarom op de hoogte van belangrijke zaken zoals grote veranderingen, medische ontwikkelingen en (levens)gebeurtenissen. 
 • Voor opkomsten is aanmelden niet nodig, voor overnachtingen en andere bijzondere activiteiten wel. Laat ons aub. even iets weten als uw zoon/dochter een keer niet naar de opkomst kan komen. Afmelden kan eenvoudig via de knop op de pagina met het programma.
 • Wij communiceren in principe met de Scouts zelf. Ouders krijgen altijd een kopie van die mailtjes.
 • Eens per jaar organiseren wij een ‘oudermoment’ zodat wij alle ouders kennen, elkaar te informeren en om met elkaar van gedachten te wisselen over hoe het er bij ons aan toe gaat.

Hoe is Scouting georganiseerd?

Van klein naar groot:

 • De Scouts zijn lid van een ploeg (ookwel: patrouille, ronde, vendel, team, nest).
 • Meerdere teams samen vormen een speltak (leeftijdsgroep).
 • Bij Scouting Katimavik zijn er 6 leeftijdsgroepen: Bevers, Welpen, Scouts, Explorers, Roverscouts en Stam. 
 • Wij maken als groep deel uit van de Scoutingregio Utrechtse Heuvelrug.
 • Alle regio’s in Nederland zijn aangesloten bij Scouting Nederland.
 • Scouting Nederland is lid van zowel World Organisation of the Scout Movement (WOSM, voor jongens) als de World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS, voor meisjes)

Installatie

Wordt je binnenkort geïnstalleerd bij je nieuwe speltak? Daarvoor is het een en ander aan voorbereiding nodig. Zo heeft elk jeugdlid een blouse en een das nodig. Daarnaast ook vier insignes: het installatie- en het speltakteken, het naambandje van Katimavik en de regiobadge. Deze mogen nog niet op het uniform genaaid zijn. Lever alles bij de leiding in, in een plastic zak met daarop duidelijk je voor- en achternaam. Wanneer de installatie gepland is wordt dit gecommuniceerd door de leiding en is te vinden in het programma op de website.

Uitnodiging

De installatie is een bijzonder moment. Daarom nodigen wij de ouders/verzorgers van alle jeugdleden die geïnstalleerd worden uit om daarbij aanwezig te zijn. De buurman, buurvrouw, opa en/of oma, broertje(s) en/of zusje(s) en natuurlijk broer (s) en/of zus(sen) zijn ook welkom!

De opkomst start gewoon op het gebruikelijke tijdstip tenzij anders gecommuniceerd. Alle nieuwe speltakleden leveren dan hun das en insignes in. Er wordt een tijd aangegeven door de leiding waarop al het bezoek welkom is. De koffie, thee en limonade staan klaar! We sluiten met z’n allen af. Dat is misschien ietsje later dan normaal.

De installatie houdt vooral in dat je belooft je te houden aan de scoutingwet. In de scoutingwet staan afspraken die wij als scouts samen maken. Door het uitspreken van de belofte beloof je om je te houden aan de scoutingwet. Wist je dat alle scouts over de hele wereld dat beloven?

Ben je nieuw bij Scouting Katimavik?

Bij de installatie krijg je van ons de das, de regiobadge, het groepsnaambandje, het installatieteken en het speltakteken. Dit hoeft dus niet aangeschaft te worden! De rest koop je bij de Scoutshop.

 • Blouse in de kleur van je eigen speltak (de ‘Scoutfit’) zelf aanschaffen bij de Scoutshop.
  Bevers: rood, Welpen: groen, Scouts: beige, Explorers/Roverscouts: brique
 • Das krijg je van ons
 • Optioneel dasring: als je deze wilt gebruiken kun je ‘m zelf aanschaffen bij de Scoutshop
 • Installatieteken krijg je van ons
 • Speltakteken van je speltak krijg je van ons
 • Regiobadge Utrechtse Heuvelrug krijg je van ons
 • Groepsnaambandje Katimavik krijg je van ons

Kwam je overgevlogen uit een andere speltak?

Dan krijg je alleen het speltakteken van ons. De regiobadge, groepsnaambandje en het installatieteken haal je van je oude blouse af of koop je nieuw bij de Scoutshop. Alles is verkrijgbaar bij de Scoutshop in Utrecht en ook via scoutshop.nl.

 • Blouse in de kleur van je eigen speltak (de ‘Scoutfit’) zelf aanschaffen bij de Scoutshop.
  Bevers: rood, Welpen: groen, Scouts: beige, Explorers/Roverscouts: brique
 • Das je gebruikt de das die je al hebt
 • Optioneel dasring: als je deze wilt gebruiken kun je ‘m zelf aanschaffen bij de Scoutshop of je gebruikt de dasring die je al hebt
 • Installatieteken haal je van je oude blouse af of je koopt een nieuwe bij de scoutshop (artikel 54300) 
 • Speltakteken van je speltak krijg je van ons
 • Regiobadge Utrechtse Heuvelrug haal je van je oude blouse af of je koopt een nieuwe bij de scoutshop in Utrecht
 • Groepsnaambandje Katimavik haal je van je oude blouse af
 • Scoutskampdeken: deze koop je bij de scoutsleiding op het moment dat je scout wordt

Scoutfit

Bij Scouting dragen we allemaal dezelfde kleding, onze ‘Scoutfit’. Op die manier zijn we allemaal gelijk en dragen we praktische kleding die geschikt is voor onze activiteiten. Bij de blouse wordt een stevige (spijker-)broek gedragen, liefst in donkerblauw of zwart. Ook is stevig waterdicht schoeisel belangrijk. Voor bevers en welpen volstaan laarzen. Vanaf de scouts zijn bergschoenen waardevol o.a omdat er flinke tochten gelopen worden, soms met bepakking.

Om geïnstalleerd te kunnen worden heeft elke Scout een blouse nodig. Lees meer hierover bij het kopje installatie.

Op je blouse kun je jouw ontwikkeling zichtbaar maken. Naai je insignes, badges en naambandjes er op de juiste plaats op. Insignes laten zien dat jij je ergens in verdiept hebt. Je kan hier meer over lezen bij het kopje insignes. Badges en naambandjes zijn herinneringen aan activiteiten.

Wat komt waar (op de blouse)?

 • Installatieteken: linkerborstzak.
 • Speltakteken: rechterborstzak.
 • Groepsnaambandje: rechter mouw, bovenaan.
 • Regiobadge: rechter mouw, onder groepsnaambandje.
 • Behaalde insignes: linker mouw.
 • Herinnerings/activiteitenbadges: rechtermouw, onder de regiobadge. Maximaal twee, verplaats de oudste naar je kampvuurdeken als er een 3e bij komt.
 • Zorg ervoor dat je blouse niet te vol wordt, er worden geen badges op de rug of iets dergelijks geplaatst. Sommige scouts kiezen er ook voor deze badges op bijvoorbeeld een kampvuurdeken te bewaren.

Katimavikwinkeltje

Het is ook mogelijk om, naast de scoutfit blouse, een  T-shirt, polo en/of hoody van Katimavik aan te schaffen bij het ‘winkeltje’ van Scouting Katimavik. Hier nemen we ook oude kleding van leden die met Scouting stoppen over. Deze worden doorverkocht aan nieuwe leden. Meer informatie over de aanschaf van een nieuwe of gebruikte kleding bij Godelieve Ceelen: activiteiten@katimavik.nl. 

Let op: 

 • Voor officiële ‘externe’ momenten zoals bijvoorbeeld de opening van de beverdoedag, welpendag/jungledag, RSW en regio explorerweekend hebben alle scouts een blouse nodig!
 • Bij gewone opkomsten mag gekozen worden: draag de blouse, het Katimavik (polo)shirt en/of de Katimavikhoody. Draag áltijd je das om je nek. Blouse, shirt, hoody en/of das vergeten? Dat kan gebeuren. Het is speltak afhankelijk of daar consequenties aan hangen.
 • In de Scoutshop zijn ook shirts en truien verkrijgbaar, soms onder de naam ‘Scoutfit’. Deze gebruiken we bij Katimavik echter niet. Wij kiezen voor de blouse, onze eigen shirts en onze eigen truien (hoodies).

Insignes

Scouting is niet alleen een leuke vrijetijdsbesteding, de jeugdleden leren er ook veel. Scouts doen op een ongedwongen manier ontzettend veel vaardigheden op. Om de progressie zichtbaar te maken, kunnen scouts insignes behalen.

Soms werken we samen aan het behalen van een insigne, maar je kunt ook zelf een insigne kiezen waar je aan wilt werken. Daar kunnen we ruimte voor maken in het programma of je doet het thuis en laat bij Scouting het resultaat zien. Als je aan bepaalde eisen voldaan hebt verdien je het insigne en mag je dat op je scoutfit dragen.

 • Welke insignes er allemaal zijn en wat daarvoor gedaan moet zijn is te lezen op de website van scouting nederland voor de bevers, welpen, scouts, explorers, roverscouts.
 • Insigne behaald? Naai het op je Scoutingblouse! Waar deze moeten zie je bij het kopje scoutfit.

Leiding

Bevers

De beverleiding bestaat uit Liesbeth, Miranda, Ruben, Daimy en Femke. Zij zijn bereikbaar via bevers@katimavik.nl

Liesbeth

Ik ben Liesbeth, ik kom uit Bunnik waar ik op mijn 7e verjaardag lid werd van scouting. Ik vind het leuk om over de natuur en scoutingtechnieken te leren en deze door te geven aan kinderen. Dit doe ik al vele jaren als beverleiding, eerst in Bunnik en nu ook bij Katimavik Odijk

Miranda

Ik ben Miranda en lang geleden was ik kabouter (meisjes welp) in Venray. Dat vond ik altijd heel erg leuk. Al enkele jaren gaan mijn kinderen met plezier naar de scouting. Als beverleiding draag ik zo mijn steentje bij aan scouting Katimavik. In mijn vrije tijd ben ik graag in mijn moestuin of op fietsvakantie.

Femke

Daimy

Hoi ik ben Daimy! (18) uit Odijk.
Ik zit al sinds mijn zesde bij scouting Katimavik, Waar ik me erg op mijn plek voel. Naast scouting doe ik de opleiding onderwijsassistent, omdat ik het leuk vind om kinderen later wat te kunnen leren.

Je ziet me vast wel een keer bij Katimavik!

Welpen

De welpenleiding bestaat uit Jakay, Matthew en Wiebe enkele hulpleiding en diverse assisterende ouders. Zij zijn bereikbaar via welpen@katimavik.nl

Jakay

Ik ben Jakay, 27 jaar en werk in de gehandicaptenzorg.
Niet alleen komt mijn zorgzame kant van pas op mijn werk, zeker ook op scouting komt het van pas!
Al van kleins af aan begonnen als bever, bijna 20 jaar later ben ik nu al 6 jaar leiding bij de welpen, ben ik sinds een aantal jaar materiaalbeheerder en vorig jaar was ik coach bij de Rovers. De laatste twee doe ik vooral omdat ik het fijn vind anderen te kunnen helpen. Leiding geven doe ik met het grootste plezier, vooral om mijn jaren lange ervaring te kunnen delen. En om lekker gek te doen!

Wiebe

Hoi ik ben Wiebe, Ik ben 18 jaar en zit als sinds m’n 5e bij scouting. Daarnaast zit ik in 5 havo van het OLZ. Behalve scouting vind ik schaatsen en wielrennen leuk. Hopelijk zie ik je op scouting.

Vacature!

Hou je van vuurtjes stoken, pionieren, hiken en kamperen? Of wil je graag leren dat allemaal moet? Kom dan ons team versterken! Kijk op de pagina vrijwilliger worden of stuur een mail naar welpen@katimavik.nl

Scouts

De scoutsleiding bestaat uit Lotte en Shirley. Zij zijn bereikbaar via scouts@katimavik.nl

Lotte

Ik ben geboren in Voerendaal (Zuid-Limburg) en na mijn studie Biologie in Driebergen geland. Scouting is sinds mijn negende een leuke en dankbare hobby. Omdat ik na mijn verhuizing heel graag weer iets met scouting wilde doen in de omgeving, ben ik lid geworden van Scouting Katimavik. Zodoende ben ik alweer een aantal jaar scoutsleiding.

Shirley

Ik ben Shirley! Ik kom uit Utrecht en heb daar sinds mijn 6e als jeugdlid op scouting gezeten. Sinds 2020 ben ik scoutsleiding bij Scouting Katimavik. Naast scouting ben ik ZZP-er in de Theatertechniek. Ik heb diverse dingen gedaan en ben nog steeds actief bij mijn scouting in Utrecht als leiding, materiaalbeheerder en bestuurslid.

Max

Ik ben Max. Ik zit sinds mijn 10e op scouting en heb bij Katimavik bij de scouts en explorers als jeugdlid gezeten. Ook ben ik jaren vrijwilliger en invalleiding bij de scouts en explorers van Katimavik geweest. Vanaf september 2022 ben ik leiding gaan geven bij de Scouts. Naast Katimavik ben ik ook leiding bij de middagscouts van scouting Mondriaan in Amersfoort en kun je mij ook tegenkomen op regionale en landelijke scoutingactiviteiten. Ik ben 36 en werk als verkoopmedewerker zuivel en diepvries bij Boon’s Markt.

Vacature

Hou je van vuurtjes stoken, pionieren, hiken en kamperen? Of wil je graag leren dat allemaal moet? Kom dan ons team versterken! Kijk op de pagina vrijwilliger worden of stuur een mail naar scouts@katimavik.nl

Explorers

De explorerbegeleiders zijn Bob en Jakay. Die is bereikbaar via explorerbegeleider@katimavik.nl

Bob

Vacature

Hou je van vuurtjes stoken, pionieren, hiken en kamperen? En vind je het leuk om jongeren tussen 15 en 18 te begeleiden? Kom dan ons team versterken! Kijk op de pagina vrijwilliger worden of stuur een mail naar groepsbegeleider@katimavik.nl

Ploegen/nesten

Binnen de speltakken wordt gewerkt in kleinere groepen van ongeveer 6 leden. Afhankelijk van de speltak heten dat ploegen of nesten. Iedere ploeg heeft een ploegleider en assistent ploegleider, bij nesten heet dit gids en helper. De ploegen en nesten worden voor langere tijd gemaakt voor als er in kleinere groepen gewerkt wordt. Het is van belang dat er geleerd wordt om binnen de ploeg samen te werken, verantwoordelijkheid te nemen en van elkaar te leren. Dit is bijvoorbeeld ook de ploeg met wie de scouts op RSW (Regionale Scouting Wedstrijd) gaan.

Op kamp

Bij overnachtingen slapen wij, afhankelijk van de speltak, meestal in tenten. De leiding slaapt in een aparte nabijgelegen tent.

Meenemen in je hikerugzak [dus geen koffer o.i.d.]

 • Zwemspullen komen vaak tijdens een Scoutingkamp van pas, óók in de winter
 • Herbruikbaar drinkflesje en boterhammentrommeltje
 • Stevige schoenen
 • Warme (liefst waterdichte) [regen]jas
 • Warme of koele slaapzak, eventueel lakenzak [we slapen soms onder de sterren!]
 • Slaapmatje [geen luchtbed!!]
 • Das en uniform
 • Zak- of hoofdlamp
 • Je gebruikelijke logeerspullen, denk zelf even na wat je nodig hebt
 • Het weer is altijd goed, zorg dat je kleding dat ook is
 • Iets te doen voor jezelf, op ‘vrije’ momenten [puzzelboekje, leesboekje, eenvoudig [kaart]spel o.i.d.]

Tip: groepeer je spullen in je rugzak in stoffen zakken. Alle broeken en shirts bij elkaar in de ene zak, alle ondergoed in een andere. Op die manier heb je maar een paar zakken in je rugzak. Als elke zak een ander stofje heeft… vind je nog sneller wat je nodig hebt.

Laat thuis:

 • Snoep, tenzij het genoeg is voor iedereen, de leiding zorgt voor een (h)eerlijke verdeling en voorkomt mieren in je tent, dus lever alles bij hen in
 • Zakmes
 • Vuilniszakken, het gebeurt regelmatig dat vuilniszakken in de kliko terecht komen, ook al zit er een slaapzak o.i.d. in 
 • Je telefoon, smartwatch en andere apparaten: tijdens hikes e.d. krijgt elke ploeg een noodtelefoon

Jongens en meisjes slapen in principe door elkaar

We kiezen hiervoor omdat:

 • Er op de meeste weekenden waar wij aan deelnemen (Ijsberenweekend, Waterweekend, RSW, regio explorerweekend) geen ruimte is voor meer dan één tent per ploeg.
 • Scouting Katimavik beschikt over een beperkt aantal tenten, we kunnen niet elke ploeg twee tenten meegeven.
 • We vinden het belangrijk dat alle leden goed met elkaar overweg kunnen, en proberen zo min mogelijk sprake te laten zijn van de stereotype verdeling jongens/meisjes.

Dit alles doet natuurlijk niets af aan het feit dat sommige leden (en/of hun ouders) behoefte hebben aan meer privacy, bijvoorbeeld bij het omkleden. Daar komen we op hele pragmatische wijze aan tegemoet: als wij hiervan op de hoogte zijn, is het geen enkel probleem dat een Scout zich even elders alleen om gaat kleden. Bijvoorbeeld op de WC, in een materialentent o.i.d. Wij bieden deze mogelijkheid actief aan en als we merken dat één Scout of enkele Scouts hierdoor gaan ‘opvallen’ [in negatieve zin], vragen we aan álle Scouts om dit te doen.

Later komen of eerder weg ?

De activiteiten van Scouting Katimavik, zowel opkomsten als kampen, worden mede gedragen door de groepsdynamiek. Het is daarom belangrijk dat iedereen op tijd komt en tot het einde van de bijeenkomst aanwezig blijft. Ook is dat het leukste voor jezelf. Veel vrijwilligers doen hun best om die goede groepsdynamiek en opbouw te realiseren en een scoutlike totaalbeleving te realiseren. Het missen van een gedeelte van een activiteit staat het resultaat van die inspanningen in de weg. Deelnemers die een gedeelte missen, verstoren de groepsdynamiek voor zichzelf, hun medescouts en de leiding. Bovendien bouwen we samen, zeker tijdens een kamp, aan een activiteit en ook beleven we bijvoorbeeld een themaverhaal, met een bepaalde opbouw, samen. Natuurlijk zijn er altijd situaties van overmacht of andere bijzonderheden. Neem daarom vooral contact op met de leiding als het echt niet lukt om een oplossing te vinden.

Overvliegen

Benader je de leeftijd om over te vliegen naar de volgende speltak? De leiding laat je weten wanneer je kan overvliegen. Vooraf wordt aangegeven bij welke opkomsten je alvast eens een kijkje kunt komen nemen. Vaak zal dat samen zijn met jeugdleden die van dezelfde leeftijd zijn.

Nadat je een paar keer bij je nieuwe speltak hebt gekeken, vlieg je over. En die gebeurtenis laten we niet zomaar voorbij gaan! Tijdens het Katimavik-groepsweekend in september of het overvliegen in maart, maken we daar een bijzonder moment van. De (bege)leiding van je nieuwe speltak plant het installeren in. Lees meer daarover onder het kopje installeren.

Afspraken

Telefoon

Simpel: die blijft thuis. Als het nodig is ontvangen de ploegen van de leiding een leentoestel (bijvoorbeeld voor tijdens een hike o.i.d.).

Scoutfit

We dragen elke opkomst de scoutingblouse, Katimavik-trui, shirt of polo. Altijd met de das. Keertje vergeten? Je krijgt een kruisje. Bij drie kruisjes neem je iets lekkers mee.

Corvee

Na elke opkomst (vóór de sluiting) vegen we, doen we de afwas en maken we de toiletten schoon. Aanmelden op vrijwillige basis. Diegenen die de klus geklaard hebben, krijgen een vinkje. Als niemand wil, is diegene met de minste vinkjes verplicht de klus te klaren.

Sociale veiligheid

Bij Scouting Katimavik is iedereen welkom en gaan we ‘normaal’ met elkaar om. Leiding en jeugdleden volgen elkaar niet op social media.
De vertrouwenspersoon bespreekt het thema sociale veiligheid regelmatig met leiding en stamleden. Wie wil is welkom om met hem/haar van gedachten te wisselen over dingen die gebeuren bij Katimavik, ook ouders en vooral jeugdleden.

De functie vertrouwenspersoon binnen Scouting Katimavik is momenteel vacant.
Voor vragen over sociale veiligheid kan contact opgenomen worden met de vertrouwenspersoon van de regio Utrechtse Heuvelrug. Meer informatie.